Według raportu “Nie Marnuj Jedzenia” 56% Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach. W Polsce każdego roku marnuje się 4,8 mln ton żywności i to konsumenci odpowiadają za 60% wyrzucanego jedzenia. Co możesz zrobić, aby to zmienić?
Kupuj z głową
To, że nie wolno chodzić głodnym na zakupy wszyscy już wiedzą. Wówczas mamy ochotę na wszystko i jesteśmy przekonani, że jak tylko wrócimy do domu to zaczniemy gotować. Po czym zderzamy się z rzeczywistością - brakuje nam czasu na urzędowanie w kuchni, apetyt maleje, sięgamy po coś, co szybko możemy zjeść. Jak kupować z głową?
Planuj posiłki: Przed wizytą w sklepie czy lokalnym targu, spisz posiłki na nadchodzący tydzień i przygotuj listę zakupów, uwzględniając tylko niezbędne składniki. Podczas zakupów trzymaj się listy i unikaj kupowania zbędnych produktów, które mogą się zmarnować.
Kupuj lokalnie i świadomie: Wybieraj produkty lokalne i sezonowe, które są często świeższe i mają dłuższą trwałość.
Ogranicz zakupy na zapas: Unikaj kupowania żywności na wyrost, szczególnie łatwo psujących się produktów, takich jak owoce i warzywa.
Kupiłaś/eś za dużo i co teraz?
Lodówka jest już zbyt pełna, a ty jesteś w kropce. Co zrobić, aby marnowanie jedzenia zmniejszyć do minimum? Po pierwsze, przechowuj żywność w odpowiedni sposób, aby przedłużyć jej trwałość. Po drugie - pamiętaj o mrożeniu. “Możesz mrozić owoce w całości, w kawałkach lub w postaci puree. Większość warzyw i świeżych ziół również nadaje się do mrożenia. Mięso i ryby można mrozić, ale najlepiej je najpierw podzielić na porcje i odpowiednio zapakować, aby zapobiec przesuszeniu. Mrozić możesz również pieczywo, ale wygodniej jest je najpierw pokroić na kromki lub porcje. Mrozić możesz nawet ciasta - sernik czy jabłecznik” - tłumaczy Alicja Ziemkiewicz, dietetyczka, joginka i eksperta od zdrowego stylu życia.
Jak nie mrożenie - to, co?
Podziel się nadmiarem! Jeśli za dużo kupiłaś/eś lub ugotowałaś/eś rozważ podzielenie się z rodziną, przyjaciółmi lub najbliższymi sąsiadami. Wspieraj również inicjatywy związane z walką z marnotrawstwem, takie jak jadłodzielnie czy organizacje charytatywne.
Jadłodzielnia to wspólnotowa kuchnia, która może mieć różne cele - nie tylko budowania społeczności, ale także promowanie zrównoważonego żywienia, redukcję marnowania jedzenia, czy też zapewnienie posiłków osobom potrzebującym. Jadłodzielnie to specjalnie oznaczone lodówki i szafki, w których można zostawić niepotrzebne jedzenie. “Zaniesienie jedzenia do jadłodzielni to więcej niż tylko pozbycie się resztek. To aktywny wkład w walkę z marnotrawstwem i budowanie lokalnej społeczności, a także wspieranie osób potrzebujących. To promowanie zrównoważonego stylu życia. W jadłodzielni twoje jedzenie może stać się częścią większego dzieła, które łączy ludzi wokół idei solidarności i troski o nasze środowisko." - tłumaczy Agnieszka Jajszczak, lokalna działaczka społeczna i kandydatka do sejmiku mazowieckiego - Jadłodzielnia jest dla wszystkich. Każdy może z niej skorzystać. Zanim oddamy jedzenie sprawdźmy na stronie lub funpage’u jadłodzielni, jakimi produktami możemy się podzielić, a jakimi nie. Zadbajmy o to, aby nasze dary były zdatne do zjedzenia. Oddawajmy to, co sami moglibyśmy zjeść. Dania domowe takie jak ciasto, zupa czy kotlety – powinny być starannie i szczelnie zapakowane”.
Jadłodzielnie działają w całej Polsce. Sprawdź, czy w twojej okolicy działa jadłodzielni i podziel się jedzeniem podczas najbliższych świąt.
Napisz komentarz
Komentarze