Pomoc dla południowej Polski nadal płynie z różnych części kraju. Radny Gminy Kołbiel Karol Krupa już w pierwszych dniach powodzi rozpoczął działania, które miały wesprzeć rolników z terenów poszkodowanych w czasie powodzi.
– Końcówka lata i początek jesieni to intensywna, szeroko zorganizowana zbiórka zboża paszowego dla rolników w najbardziej poszkodowanych okolicach Nysy. W Gminie Kołbiel rozeszła się wiadomość, mieszkańcy i lokalni radni przystąpili do zbiórek. Radny Krupa uruchomił wszystkie swoje kontakty, jeździł po okolicznych Gminach Powiatu Otwockiego, Mińskiego i Garwolińskiego, co zaowocowało darami, jakie przewyższyły pierwotne założenia. Lokalni i mieszkający poza Kołbielszczyzną rolnicy, biznesmeni, a także zwykli mieszkańcy o wielkich sercach przywozili kolejne worki do magazynu znajdującego się w Woli Sufczyńskiej, w gospodarstwie radnego Krupy – relacjonuje zbiórkę Przewodniczący Rady Gminy Konrad Kurdej.
Darczyńcy z Gmin Osieck, Sobienie-Jeziory, Celestynów, Wiązowna, Mińsk Mazowiecki, Siennica, Parysów i Kołbiel – to tylko ułamek tego, co udało się pozyskać radnemu. Pomoc w pakowaniu worków zaoferowali liczni mieszkancy. Do akcji włączyli się właściciele firmy Marbar, którzy zaoferowali bezpłatny transport podarowanego zboża. Pierwszy transport wyjechał z Kołbieli 4 listopada. Było to 500 worków zboża, które dotarło do rolnika w Białej Nyskiej. Akcja nabrała rozpędu, pojawiły się kolejne dary i został zorganizowany drugi transport. Tym razem wsparcie dotarło do rolnika z miejscowości Przechód w Gminie Korfantów, który odebrał blisko 14000 kg zboża oraz 27 beli sianokiszonki na paszę.
Radny Krupa jest niezwykle wdzięczny wszystkim osobom, które zaangażowały się w zbiórkę i pomoc powodzianom. Jak sam przyznał „nie dam rady powiedzieć wszystkich nazwisk, imion i nie dam rady przekazać wszystkich zdjęć, na których widać każdego z darczyńców, było ich tak wielu, że powstałby nam istny album na dobrych 20 stron”.
– Dziękuję za ten ogromny gest, wspólnie daliśmy szansę na dalszy byt i przetrwanie zimy tym, których nie dostrzegamy na co dzień, a dzięki którym mamy co postawić na naszych stołach – podkreślił Karol Krupa.
Napisz komentarz
Komentarze