Wiele osób marnuje dużo jedzenia. Jeśli możemy się z kimś podzielić, to teraz jest idealna okazja. W środę, 5 kwietnia po południu ruszy pierwsza jadłodzielnia. Społeczna lodówka stanęła już przy budynku przy ul. Wawerskiej 8 w Otwocku (obok sklepu meblowego i Zarządu Gospodarki Mieszkaniowej).
– Marzyła nam się obudowa lodówki w pięknym stylu świdermajer, ale Pan, który miał wykonać zdobienia, niestety rozchorował się. Ten projekt uda nam się zrealizować po Wielkanocy. Wtedy pojawi się również stylowy napis „Jadłodzielnia”, który będzie umieszczony obok lodówki, tak aby każdy mógł z łatwością odnaleźć to miejsce – mówi Ewa Jedynak z otwockiej Fundacji Pro Homini. – Bardzo nam zależało, aby jadłodzielnia została uruchomiona jeszcze przed Wielkanocą, bo jest to, jest okres, w którym wiele osób marnuje najwięcej jedzenia – podkreśla Ewa Jedynak. I zachęca wszystkich do dzielenia się żywnością, a także częstowania. Każdy może nie tylko coś włożyć do lodówki, ale także coś z niej wziąć i to zupełnie za darmo.
Jaką żywnością można się podzielić z innymi? Wyrobami własnymi np. ciastami, tartami, zupami, serami, twarogami, jogurtami, dżemami, zawekowanymi potrawami.
Najważniejsza zasada korzystania z jadłodzielni:
– Przynieś żywność świeżą, taką, którą sami moglibyśmy zjeść (produkty muszą mieć ważną datę spożycia).
– Produkty powinny być szczelnie zapakowane lub w pojemnikach.
– Zupy czy ciasta powinny być szczelnie zapakowane z naklejonym opisem i datą przygotowania.
– Produkty suche mogą być napoczęte, ale powinny być szczelnie zamknięte.
Tego NIE przynoś do jadłodzielni:
– surowego mięsa i alkoholu,
– produktów z niepasteryzowanego mleka, otwartych puszek czy słoików,
– produktów zawierających surowe jaja np. domowego majonezu, budyniu czy kremu,
– produktów z przekroczonym terminem przydatności do spożycia,
– produktów, które mają oznaki psucia, nietypowy zapach, kolor, są nadgniłe lub mają wydęte wieczka.
– produktów, które przez dłuższy czas były w ciepłym, a wymagają warunków chłodniczych,
– nie przynoś produktów, które miały kontakt z pleśnią czy odpadami komunalnymi.
Obok jadłodzielni, niedługo powstanie inne wyjątkowe miejsce: Dobrodzielnia. – Chcemy, aby to miejsce kojarzyło się nie tylko z jedzeniem, ale także z dobrem, którym można się podzielić – podkreśla Pro Homini.
Dobrodzielnia będzie miejscem, gdzie można przekazać lub wziąć m.in. odzież, obuwie, pościel, ręczniki i mnóstwo innych rzeczy. Punkt będzie otwarty w określonym czasie i obsługiwany przez wolontariuszy. Trwa internetowa zbiórka – https://zrzutka.pl/z/jadlodzielniaidobrodzielnia
Napisz komentarz
Komentarze